"La verdadera educación consiste en obtener lo mejor de uno mismo. ¿Qué otro libro se puede estudiar mejor que el de la Humanidad?"
Mahatma Gandhi

dissabte, 26 de novembre del 2011

Comencem les recitacions!

A la classe de COED d'ahir dia 25 de novembre vam començar amb les recitacions de poemes.

La classe es va convertir en un auditori i uns 10 estudiants van sortir a recitar el poema que havien escollit.
Algunes estaven més nervioses que d'altres. Algunes van necessitar l'ajuda de l'apuntador. Algunes van quedar-se parades. Algunes sospiraven. Algunes recitaven sense problemes.
Sortir davant de 60 persones aproximadament a recitar un poema que tens gravat al cap és un perill. El nerviosisme fa que oblidis alguna paraula o el vers que ve després. Inclús fa perdre la màgia del poema i la bona entonació.
Cada alumna que sortia a recitar havia d'autoavaluar-se en un full on constaven els diferents apartats:

Fotògraf: Alejocock
  • Elecció del text
  • Volum
  • Velocitat
  • Mirada
  • Entonació
  • Vocalització
  • Articulació
  • Postura
  • Gesticulació
  • Control dels nervis
Una vegada totes les companyes van acabar de recitar, vam comentar l'experiència. L'experiència ha resultat ser diferent, curiosa, entretinguda i divertida. Els recitadors s'han sentit escoltats i els oients hem ESCOLTAT atentament els diferents poemes.

La segona part de la classe la vam dedicar a valorar, analitzar i comentar els blocs. Van sortir dues voluntàries i, a partir del full d'avaluació del bloc, vam estar comentant els diferents aspectes que s'han de tenir en compte. Seguidament es mostrarà una llista amb aquells punts que es tindran en compte a l'hora d'avaluar el bloc d'aquesta nova etapa a Blanquerna:
  • El nombre d'entrades: una entrada mínima de COED i GTIC a la setmana
  • Dóna raó de tot el que es va fent a l'assignatura (a classe i fora de classe)
  • Desenvolupament dels tres apartats: descripció, reflexió i aprofundiment
  • Enllaços d'interès
  • Si hi ha alguna mancança important
  • Punts forts
  • Nivell de competència lingüística
  • Altres
Hem de tenir en compte tots aquest punts i intentar portar-los a terme en totes les entrades que publiquem. D'aquesta manera, aconseguirem unes entrades magnífiques i completes!

dijous, 24 de novembre del 2011

Inici de les exposicions de territori/identitat

El dimarts 22 vam començar amb les exposicions de territori/identitat. Aquestes exposicions es portaran a terme tots els dimarts durant aquestes setmanes següents en l'assignatura de COED i GTIC.

El primer dimarts van trencar el gel dues companyes amb el tema de: El Tibidabo, la muntanya màgica.
Després van exposar un treball relacionat amb la felicitat que portava el títol de: la complexitat de la felicitat. Aquest treball el van realitzar tres persones. Finalment un trio més va exposar el seu treball: campament del Sàhara.

Després de realitzar aquestes tres exposicions, els dos professors (de GTIC i COED) van comentar-les entre ells i finalment, ens van explicar i donar una sèrie de consells i recomanacions a l'hora d'exposar un treball:

  • No parar l'explicació entre diapositiva i diapositiva
  • Mostrar seguretat en l'explicació
  • No mostrar abans en una diapositiva allò que direm després oralment
  • Fer ús de recursos de multimèdia
  • Exposar amb fluïdesa

Van comentar allò que havien fet bé i allò que podria millorar de les nostres companyes i ens van animar a fer un bon treball!

dissabte, 19 de novembre del 2011

S'acaba la "Setmana extraordinària"

El divendres 18 vam assistir a una conferència de Dr. Àngel Castiñeira Fernández a les 9:00h del matí. Una conferència interessant i curiosa. El tema que es va tractar va ser el lideratge en l'àmbit educatiu.
Vull destacar les diferències que va comentar entre dirigir, liderar i gestionar.
  • Dirigir: gestió + govern. Per tant, dirigir és un model de govern. Està basat en l'autonomia.
  • Liderar: auctoritas. El projecte que es treballa és un projecte somni per tant, està basat en l'autogestió.
  • Gestionar. descentralització administrativa. 
En l'àmbit educatiu, va destacar els quatre lideratges imprescindibles i necessaris:
  1. Lideratge pedagògic (VISIÓ)
  2. Lideratge organitzatiu (CANVI): fer un canvi a través de l'estructura que s'està utilitzant
  3. Lideratge cultural (VALORS): els diferents estils, formes que guiaran la nostra manera de fer
  4. Lideratge polític (XARXA): hem de crear xarxes amb la comunitat educativa
El conferenciant dominava i parlava del tema amb seguretat. Veia que tenia ganes de transmetre el seu coneixement sobre el lideratge cap a nosaltres. 
A les 10:45h aproximadament s'acabava la conferència.

A les 12:00h vam tornar a l'auditori i vam escoltar i participar en la companyia d'espectacles musicals: COM SONA?. Una companyia adreçada a nens entre 0 i 6 anys nascuda el 2005.
Una companyia que utilitza diferents recursos per distreure i treballar amb els nens.
Van utilitzar diferents instruments musicals: saxofon, guitarra, flauta travessera, violoncel, etc. per introduir o acompanyar diferents activitats. En la fotografia de la nostra esquerra podem veure els instruments que van utilitzar en la nostra actuació.
Amb les activitats que feien, recordaven els números o els dies de la setmana. A més, la noia que feia les activitats demanava ajuda del públic per cantar les cançons i fer els gests que ella feia.
Al final de l'activitat, vam sortir tots els estudiants a "l'escenari" i vam ballar algunes cançons. Primer vam fer una filera de persones. Havies de seguir el "cuc" que formàvem entre tots. Després vam ballar el gegant del pi. I finalment vam ballar: hey boggie boggie!

A continuació penjaré un vídeo curt d'una de les activitats que ens van fer:

 
A partir d'uns pals buits per dintre ens feien creure que descobrien que amb ells podien fer música arribant així a seguir un ritme concret i coordinar-se entre ells creant música. Al vídeo es veu i s'escolta la música que van crear amb els pals buits.  

Aquesta activitat de la companyia Com Sona? va ser adequada per tancar la setmana i per adonar-nos que la música sempre acompanya i que a través d'ella pots educar i aprendre.

Una experiència inoblidable

Dimecres 16 i dijous 17 vaig tenir la gran oportunitat d'estar a una classe de nens de P1 a una escola de pràctiques del barri de Sarrià - St.Gervasi.

El dimecres 16 em trobava amb la meva padrina a les 8:50h. A partir de les 9:00h anaven arribant tots els nens. Els hi posàvem les bates i començaven a jugar per l'aula. Quan ha havien arribat tots els nens, els assentàvem tots a la catifa i cantàvem la cançó de bon dia. Seguidament passàvem llista per saber quin nen s'havia quedat a casa. A mig matí, cap allà a les 10:30h assentàvem tots els nens a davant de la pica de la classe i cantàvem una cançó. Després donàvem un got a cada nen i bevien aigua. Fins les 13:00h que començaven a dinar, estaven per l'aula corrents i jugant amb les joguines que anaven trobant pel terra i capses.

La gran majoria de nens marxaven cap a casa a la 13:00h (després de dinar) i ja no tornaven fins el següent dia. De 13:00h a 15:00h els nens i nenes de P-1 i P-2 feien la migdiada. Quan s'aixecaven, posàvem les sabates a cada nen i marxàvem a berenar amb només els cinc nens que es quedaven per les tardes. A les 16:25 els començàvem a arreglar, pentinar i abrigar i a les 16:45 els nens i nenes esperaven ansiosos que arribés algú familiar que el portés cap al parc infantil o cap a casa.

Ha estat una experiència magnífica, diferent, curiosa i impressionant. He après moltes coses. He gaudit moltíssim i també m'ha ajudat a saber si realment aquesta professió era la meva, si realment m'agradaria estar a una classe amb nens i nenes. I sí, puc assegurar que vull dedicar-m'hi. Espero i desitjo que aquesta experiència no es quedi només com un record, i que el meu futur pugui estar envoltat i basat en l'educació infantil.

MNAC: històries en relleu

El dimarts 15 vam anar a Montjuïc a visitar el Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC).
Està situada a la muntanya dels museus, del lleure i de l'esport. A més, des del museu, es poden gaudir unes vistes magnífiques de la gran ciutat de Barcelona.
El Departament d'Educació disposa de programes especialment dissenyats per millorar el coneixement de noves propostes pedagògiques que facilitin l'observació i proposin la creació de noves línies de treball. També es plantegen diferents maneres d'utilitzar el museu com a recurs educatiu i es donen una sèrie de pautes per integrar l'art en el currículum escolar.

El grup 1J d'Educació Infantil es va dividir en tres grups. Cada grup faria la visita a un tema diferent. Jo i el meu grup vam assistir a l'activitat anomenada: Històries en relleu.
Aquesta visita ajudarà a crear una millor idea de l'ofici d'escultor. A través del moviment i de propostes sensorials es treballen els diferents materials, les formes de volum i els procediments que l'artista a seguit per arribar a expressar el seu art.
Presenta diferents objectius a aconseguir. Principalment podríem remarcar el coneixement de la importància i presència d'escultures a la nostra societat i al Museu. A partir d'aquí començar a conèixer les característiques de l'ofici d'escultor. També s'intenta diferenciar les qualitats (textura, colors,etc) d'alguns materials escultòrics (fang, fusta, metall, pedra,etc). Això es pot treballar utilitzant el cos i el joc com a instrument de coneixement. D'aquesta manera també s'estableix una relació entre l'escultura i el nostre cos (punts de vista, nocions d'escala,etc). I finalment, l'últim objectiu que planteja aquesta visita és conèixer les històries que poden haver darrera de cada escultura i aprendre a gaudir de les obres d'art i respectar-les.
En aquesta visita, els nens haurien d'anar amb uns mínims coneixements dels temes que es tractaran. Conèixer alguns materials, diferents escultures, diferents escultors,etc.

Com he dit, en aquesta visita vam poder treballar els següents materials:
  • El ferro
  • La plastilina
  • La fusta
  • El fang
  • La pedra
Vam treballar-los d'una manera entretinguda i diferent. Per exemple, la plastilina la vam treballar mentre escoltàvem música. D'aquesta manera, aconseguies treballar la plastilina al ritme de la cançó i concentrar-te només en aquell material. O també el ferro. Vam imaginar-nos tots que érem una escultura de ferro. L'escultura era una ballarina. Imaginàvem per un moment que el ferro estava fred, no ens podíem moure, érem estàtues. En el moment que la noia que ens va fer la visita engegués la música, totes les ballarines de ferro que hi havien a la sala començaven a estar calentes i, per tant, perdien la seva rigidesa i començàvem a ballar com ballarines. 

dilluns, 14 de novembre del 2011

Format d'arxius

A classe de GTIC hem treballat els tipus d'arxius: jpg, png, gif, bmp i psp.

Jpg: Significa Joint Photographic Experts Group. És un format de compressió d'imatges, tant en el color com en l'escala de grisos, amb alta qualitat. 
Es considera que el format jpg és millor per la fotografia digital mentre que els formats gif i png són millors per les imatges gràfiques.

Png: Significa Portable Network Graphics. És un format de compressió d'imatges com a sustitut del format gif. Els arxius gif utilitzen un algorisme de compressió de dades que està patentat, mentre que el format png no està patentat i no necessita llicència per a la seva utilització.

Gif: Siginifica Graphics Interchange Format. És un format de compressió d'imatge limitat a 256 colors.

Bmp: És l'extensió corresponent als arxius Bitmap o Mapa de Bits. És el format d'arxius gràfics de Windows. Són arxius gràfics de grans dimensions. Aquest tipus de gràfics es diferencien dels vectorials en què, en augmentar de mida, perden qualitat. Tampoc són recomanables per introduir-los en pàgines web, per la seva gran grandària en relació a la seva resolució. Normalment aquesta extensió sol transformar-se en altres més comprimides, com jpg o png.

Psp: Significa Personal Softaware Process. És un cicle de la vida del procés de Software que es caracteritza per ser definit, concís, altament prescriptiu i ràpid i barat.
 

Comença la "Setmana extraordinària"!

Avui dia 14 de novembre hem començat la setmana d'activitats extraordinària!
Això significa que no estem realitzant les classes
que indica el nostre horari!
Avui, com a primer dia, hem anat a Cerdanyola del Vallès. A què fer? Doncs hem anat a NatuPark. Una activitat que combina diversió i educació. No totes les activitats extraescolars pels infants són tan divertides, emocionants i educatives. Fer aquesta activitat suposa, per davant de tot, el contacte dels nens amb la naturalesa, en unes instal·lacions que estan dissenyades i construïdes per fomentar el respecte al medi ambient i que els ajudarà a comprendre la importància i necessitat d'ajudar a conservar l'entorn natural. 
Els jocs sobre els arbres ajudarà al nen a superar les seves pors gràcies als sistemes de seguretat que prèviament hauran après a utilitzar. Aconseguiran una sensació de confiança i superació per una meta aconseguida.
Per un dia, l'alumne es convertirà en un heroi i comprovarà el seu valor, però no a mans d'un videojoc, sinó en la seva pròpia pell a varis metres d'altura.

Ha estat un dia ple d'aventura i emoció. Un dia diferent, entretingut i divertidíssim!
Deixo seguidament la pàgina web de Natupark per si voleu mirar preus, informació, etc.