"La verdadera educación consiste en obtener lo mejor de uno mismo. ¿Qué otro libro se puede estudiar mejor que el de la Humanidad?"
Mahatma Gandhi

divendres, 14 d’octubre del 2011

La llengua oral formal

Avui dia 14 d'octubre hem parlat i comentat sobre els trets característics de la llengua oral formal.
Els trets es diferencien bàsicament en tres:

  1. Trets contextuals
  2. Trets textuals
  3. Trets lingüístics
El primer ens diu que aquesta llengua és de caràcter universal, és a dir, que és una varietat que ha de ser apresa i desenvolupada voluntàriament. A més és una llengua acústica, efímera (temporal) i produïda en temps real (està lligada a la successió del temps). Finalment, cal dir que aquesta llengua està en un context compartit, és a dir, l'espai i el temps coincideixen.

En el segon tret, podem dir que aquesta llengua és formal (regit per unes normes), monologada (només parla un), informativa, planificada, de tema especialitzat, repetitiva i amb una intervenció fonamental dels llenguatges no verbals (hem de tenir molt en compte el llenguatge no verbal: mirada, gest, velocitat, volum, postura, gesticulació, articulació...)

Per acabar, l'últim tret ens diu que hem de tenir molt en compte els trets suprasegmentals: to, volum, ritme i entonació. A més, hem de controlar i dominar els elements díctics, interrogacions, exclamacions, interjeccions, anacoluts (canvi d'ordre en la frase), el·lipsis, canvis de direcció sintàctica, etc. Finalment, cal dir que és necessari una correcció normativa i ús de la varietat estàndard.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada