Avui dia 14 d'octubre hem parlat i comentat sobre els trets característics de la llengua oral formal.
Els trets es diferencien bàsicament en tres:
- Trets contextuals
- Trets textuals
- Trets lingüístics
El primer ens diu que aquesta llengua és de caràcter universal, és a dir, que és una varietat que ha de ser apresa i desenvolupada voluntàriament. A més és una llengua acústica, efímera (temporal) i produïda en temps real (està lligada a la successió del temps). Finalment, cal dir que aquesta llengua està en un context compartit, és a dir, l'espai i el temps coincideixen.
En el segon tret, podem dir que aquesta llengua és formal (regit per unes normes), monologada (només parla un), informativa, planificada, de tema especialitzat, repetitiva i amb una intervenció fonamental dels llenguatges no verbals (hem de tenir molt en compte el llenguatge no verbal: mirada, gest, velocitat, volum, postura, gesticulació, articulació...)
Per acabar, l'últim tret ens diu que hem de tenir molt en compte els trets suprasegmentals: to, volum, ritme i entonació. A més, hem de controlar i dominar els elements díctics, interrogacions, exclamacions, interjeccions, anacoluts (canvi d'ordre en la frase), el·lipsis, canvis de direcció sintàctica, etc. Finalment, cal dir que és necessari una correcció normativa i ús de la varietat estàndard.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada