"La verdadera educación consiste en obtener lo mejor de uno mismo. ¿Qué otro libro se puede estudiar mejor que el de la Humanidad?"
Mahatma Gandhi

dimarts, 27 de desembre del 2011

Última classe de GTIC

El dijous 22 de desembre va ser l'última classe de Gestió de la informació i TIC.
Tot i que vam ser molt poques alumnes, va ser una classe interessant i dinàmica.
Vam estar comentant diferents apartats de la pàgina: xtec.es i edu 365.cat. 
La meva companya, Beatriz Rovira, i jo, vam sortir a parlar a la resta de la classe sobre un apartat de la pàgina xtec.es: projectes en xarxa. Aquesta pàgina, ofereix diferents treballs en xarxa. És un espai col·laboratiu per tal d'enriquir la creació del coneixement a través de les TIC i l'assessorament de tècnic i pedagògic
Després, vam estar endinsant-nos en un projecte anomenat Rondalla, terra de contes. Un projecte molt interessant i dinàmic adreçat als alumnes d'infantil amb l'objectiu d'introduir les competències TIC als alumnes d'aquesta etapa tot desenvolupant també altres capacitats dins de l'àrea de l'expressió oral, l'expressió plàstica, musical i potenciant a la vegada la creativitat. La durada d'aquesta activitat és de tot el curs i consta de 4 activitats.
   Pàgina principal del projecte
Després de tres mesos realitzant aquesta assignatura, puc assegurar que he après i descobert molts programes que desconeixia. Molts recursos a l'hora de fer presentacions, de guardar arxius, etc.  Diferents treballs i recursos que podem realitzar amb els nens i nens de l'etapa infantil.

dijous, 22 de desembre del 2011

ÚLTIM DIA DE SEMESTRE

Avui dia 22 de desembre s'han acabat definitivament les classes del primer semestre amb les assignatures de:
  • Comunicació oral,escrita i digital
  • Gestió de la informació i TIC
  • Llenguatge visual i plàstic
  • Educació Física
  • Llenguatge musical
Totes cinc assignatures m'han ajudat a començar a donar forma al meu camí cap a mestre d'educació infantil. Totes enfocades des de diferents punts de vista però amb la mateixa finalitat, apropar-nos i donar-nos informacions i consells per arribar a ser uns grans educadors. 

A les 13:00 ens hem reunit, tots aquells estudiants que volguessin, a la recepció de la Universitat i hem cantat nadales. Ha estat una estona entretinguda, emocionant i sobretot nadalenca. Hem cantat el noi de la mare, quan somrius, etc. Érem una petita família...

Finalment us deixo la cançó que més m'ha agradat cantar i amb la que més he gaudit: Quan somrius
                          

divendres, 16 de desembre del 2011

Portals educatius

A l'última classe de GTIC, dimarts 13 de desembre, vam conèixer i analitzar dues webs d'aprenentatge: xtec i edu365. La classe va començar en una breu introducció de les dues pàgines web però, l'activitat d'aquesta sessió va consistir en navegar-les i explorar-les. Xtec és una web per professors i educadors. En canvi, edu 365 és una web pels alumnes i pares.

                          
                          

Després de navegar per aquestes dues pàgines webs, havíem de decidir l'apartat d'alguna de les dues pàgines web per tal d'exposar-lo a l'última classe de GTIC del 22 de desembre. La Beatriz Rovira i jo, hem decidit exposar i parlar sobre "projectes en xarxa" de la web de xtec.

Posteriorment vam comentar el treball del bon comunicador. Aquest treball consisteix en seguir, analitzar i descriure a un bon comunicador. Hem de mirar el seu bloc, el seu Twitter, hem de crear un Prezi, un Glogster, etc. Per tant, hem de fer servir tota mena de suport de les TIC. A partir d'aquest treball coneixerem més profundament la carrera professional d'un bon comunicador.

Va sortir un grup que treballaven en Victor Amela. Vam comentar les seves entrades, els diferents recursos que utilitzaven per seguir aquest comunicador, les característiques millorables i aquelles excel·lents, etc. 
El meu grup estem treballant i seguint el Quim Monzó. Seguidament us deixo el nostre bloc per si us interessa llegir el nostre seguiment: http://www.quimmonzocomunicador.blogspot.com/.


Aquesta sessió la vam acabar amb unes enquestes. Vam puntuar i avaluar els diferents professors que tenim a les assignatures. Vam respondre diferents preguntes sobre el nivell d'aprenentatge que hem aconseguit, el tracte que hem rebut, el material que s'ha utilitzat...Un qüestionari totalment anònim i individual.

La meva recitació

Avui, dia 16 de desembre, finalment he recitat la meva poesia.
L'autor és Eusebi Sánchez i es titula: La meva felicitat. Diu així:

Sóc feliç quan parlo amb tu
Fotògraf: Chris Hendrickson
i...a casa meva tot va bé...
quan el cel és blau,
quan la gent somriu
i la veritat guanya.
Sóc feliç quan els ocells
canten,
quan surt el sol,
quan hi ha respecte
i mor l'enveja. 
Sóc feliç quan els malalts
guareixen,
quan comença la nit
i regna la cordura. 
Però, saps?
quan més feliç sóc
és...quan parlo amb tu
i... a casa meva tot va bé. 

Ha estat un poema ràpid de memoritzar. Tot i això he tingut certs problemes a l'hora de recordar l'ordre dels diferents versos. Acostumava a canviar de posició els versos. Però després de repetir-lo tantes vegades finalment he aconseguit una recitació neta, clara i seguida. 
He intentat controlar els nervis de la millor manera o almenys intentar que no es notessin. Penso que ho he aconseguit. He articular i vocalitzat correctament i he posat una entonació adequada. Per tots aquest motius i la gran dedicació, la nota obtinguda ha estat molt positiva. 

Però com la gran majoria de coses, també hi ha la part negativa de tot això. Abans de sortir a recitar estava molt neguitosa, sentia que els versos s'anaven de la meva ment. Pensava que tota la dedicació no havia servit de res...He passat una mala estona. Però...també, com tot conte, té un final feliç. He recitat la poesia amb fluïdesa i m'he assentat amb una molt bona sensació i amb ganes d'escoltar a les altres companyes que havien de recitar. 

Ha estat una experiència diferent i enriquidora. He pogut valorar i analitzar la meva capacitat de control dels nervis i la "por" a sortir a recitar en públic. Seguiré recitant aquesta poesia en moments de la meva vida. M'emporto molt bon record d'aquesta activitat de la classe de Comunicació oral, escrita i digital.

Seguidament us deixo el vídeo que demostra tot això que he comentat. Espero que el pugueu gaudir!



Després de fer les recitacions hem fet un joc per tancar l'assignatura. Hem escrit en un paper la descripció d'una companya de la classe. Les altres, a partir d'aquesta descripció, havíem d'endevinar de quina companya es tractava. Ha estat una activitat diferent i entretinguda i m'he adonat que en tres mesos pots conèixer detall a detall una persona. Hem fet una molt bona tancada de l'assignatura!



dimarts, 13 de desembre del 2011

Quina emoció, anem al zoo!

Avui, dia 13 de desembre, ens ha tocat al meu grup realitzar l'exposició de territori/identitat.


Fotògraf: R. Nelson
El nostre tema ha estat explicar l'experiència d'un nen entre els 0 i els 6 anys d'un dia al zoo. Ens hem centrat en les emocions i sensacions que representa la visita al zoo i en l'experiència del germà d'una companya del grup.
Abans de sortir allà al davant estava molt neguitosa, pensava que totes les paraules que havia de deixar anar allà al davant s'havien marxat del meu cap. Començava a col·lapsar-me.
Una vegada allà, m'he tranquil·litzat molt i he pensat que estava entre companyes. He respirat. M'he relaxat i m'he centrat en allò que havia de dir. Pensava que el treball l'havíem fet nosaltres i cap persona de "l'auditori" sabia res del tema. Només nosaltres. Per tant, cap persona notaria els errors típics de deixar-se alguna frase o dir-ne de més.

Després d'haver realitzat l'exposició he comprès que els nervis d'abans de realitzar una exposició no tenen gaire sentit. Quan l'acabes penses que no era per tant...Aquests nervis apareixen perquè no estem acostumats a sortir a parlar en públic. Espero que poc a poc tots i totes anem perden aquesta por.

A continuació deixo el nostre treball escrit que hem seguit a l'hora d'exposar el nostre tema:
A més a més de la nostra exposició, han sortit 5 trios més a exposar el seu treball de territori/identitat. Els temes que s'han tractat han estat diversos. Molt interessants i reflectits en l'actualitat. Potser alguns grups han dedicat l'exposició a descriure aquell territori sense tenir en compte les experiències, la identitat, etc.

En aquestes sessions d'exposicions, m'estic adonant que m'agrada escoltar aquest tipus d'exposicions. Exposicions sobre diferents temes que ens envolten actualment i que a la majoria de nosaltres ens afecta.
Espero que ens serveixi per començar a perdre la por per parlar bé en públic i fer-ho de la millor manera possible seguint els diferents consells que ens proporcionen els dos professors que imparteixen l'assignatura de COED i de GTIC. Avui ens han comentat el següent:

fotògraf: Brian Splanken
  • Els muntatges audiovisuals o visuals han de donar suport sempre a les paraules de la persona que està exposant.
  • No ens hem de centrat tant en la descripció del territori, hem de relacionar amb experiències, emocions, sensacions, etc.
  • Hem de preparar diferents recursos a l'hora d'exposar per passar d'un vídeo a un altre, d'una imatge a una altra, del Power Point a un Prezi, etc. 
  • Hem de posar entonació a la xerrada. Hem de realitzar una corba melòdica. En el cas que això no es produeixi, l'exposició sembla que hagi estat memoritzada literalment. Hem de saber provocar la sensació que estem IMPROVITZANT i CONSTRUINT en aquell moment les diferents frases. Si memoritzen correm, i si correm no ens entenen els oients, i si no ens entenen els oients desconnecten de l'exposició i tot ha perdut els seus objectius. 
Exposar sobre aquest tema ha estat una experiència interessant i curiosa. Hem pogut aprofundir sobre un tema que no haguéssim aprofundit mai. Tot i haver tingut certs problemes a l'hora de realitzar el treball ens hem ensortit prou bé i estem molt satisfetes del resultat!

    dissabte, 10 de desembre del 2011

    Tercera sessió de recitacions

    A la classe de COED d'ahir, 9 de desembre, vam continuar amb les recitacions de les companyes. Penso que cada vegada les recitacions tenen més qualitat i més seguretat. Les companyes surten més relaxades, més segures i més calmades. Dedueixo que el motiu és la quantitat de gent que hi ha davant teu. Aquesta última sessió érem poques alumnes i l'impacta de sortir a recitar davant de tots és inferior.
    Vaig poder observar que depenent de com es reciten els poemes, els receptors interpretem un significat o un altre. La manera, els gestos, la mirada i l'entonació fan que el missatge del poema arribi d'una manera o d'una altra. Per això, penso que cal estudiar i dominar el missatge del poema per tal d'escollir i adequar tots els aspectes necessaris per fer una bona recitació.

    Després d'escoltar totes les recitacions hem continuat amb l'anàlisi dels blocs. Així podem aconseguir un dossier d'aprenentatge magnífic, correcte i entenedor. Utilitzant un registre adequat, reflexions, ampliacions, enllaços, etc.

    Aquestes classes de COED ens serveixen per una part, aprendre a estimar la poesia i valorar-la i per una altra, comentar els diferents punts per obtenir un bon dossier d'aprenentatge.

    Avui, us deixo un vídeo d'uns nens i nenes de primer de primària recitant un poema de la tardor. D'aquesta manera, podem veure la importància de la poesia que es dóna en algunes escoles. La poesia ens enriqueix i ens omple de vida. Hem de potenciar-la.

    dimarts, 6 de desembre del 2011

    Segona sessió de recitacions

    A la classe última de COED, el 2 de desembre, vam continuar recitant poesies i comentant alguns blocs d'alumnes de la classe.
    La classe va començar amb el treball de la relaxació. La relaxació és la base per fer una molt bona presentació en públic, una bona recitació i qualsevol acte que hagis de fer on puguin aparèixer ELS NERVIS.
    Vaig adonar-me que m'agrada la poesia, m'agrada que els poetes creïn uns versos tan complexos, significatius i a vegades emocionants.
    Sempre he tingut la idea de la poesia com un text per analitzar la mètrica, la rima, etc. Les idees que et construeixes després d'acabar el Batxillerat. Ara, que estem treballant amb la poesia però d'una manera diferent és quan et comences a plantejar que la poesia és art, és quelcom que la vida ens ha regalat. Un regal preciós.
    Les companyes de classe van escollir un molt bon repertori de poemes. Poemes d'amor, d'amistat, de confiança, de la mort, de la vida. M'agradaria destacar el poema que vam ressaltar també a classe. Un poema de Salvador Riera anomenat: Tinc Alzehimer:

    Si em veus i te n'adones que no hi veig,
    Mira'm
    Si em veus i te n'adones que no hi sento,
    Parla'm
    Si em veus i te n'adones que quequejo,
    Escolta'm
    Si em veus i te n'adones que no et puc tocar,
    Toca'm
    Si em veus i te n'adones que em costa moure'm
    Mou-me
    Si em veus i te n'adones que he caigut,
    Aixeca'm
    Si em veus i te n'adones que tremolo,
    Abraça'm
    Si em veus i te n'adones que ploro,
    Deixa'm plorar
    Però no deixis mai de mirar-me, de parlar-me, d'escoltar-me, de tocar-me, de moure'm, d'aixecar-me, d'abraçar-me.
    I pel damunt de tot,
    No deixis mai d'estimar-me

    Aquestes últimes sessions de COED que estem dedicant a la poesia m'estan agradant moltíssim i a més a més, penso que realitzar algunes sessions més dinàmiques i diferents també és bo i profitós. La poesia és magnífica i tots tenim dret i hauríem de llegir-la i sentir-la.

    Finalment us vull deixar la recitació d'un poema de Miquel Martí i Pol anomenat: Parlem de tu.


    Un poema sincer i profund. Un record.

    diumenge, 4 de desembre del 2011

    Fluxogrames

    Els fluxogrames són una representació gràfica de la seqüència d'activitats d'un procés. 
    Els diagrames de flux són una eina que s'utilitza per representar procediments encaminats a resoldre una tasca.

    Per als futurs mestres es poden contemplar dues utilitzacions:
    1. Planificar tasques pròpies relacionades amb el desenvolupament de la tasca professional.
    2. Ensenyar als alumnes aquesta eina.

                                              
                       
               
    L'activitat que hem realitzat és a través del Gliffy (eina on-line). 
    Ha estat un programa una mica difícil d'entendre i utilitzar. En aquests casos, el més últil i essencial és mirar vídeos, pàgines, etc. que t'ensenyin com utilitzar-lo. 
    A continuació us deixo una breu ajuda per utilitzar aquest programa:
    Gliffy
    View more documents from Bedinni.
    Ara sí. Deixo seguidament la meva activitat que tracta de crear un fluxograma que representi l'acció de travessar una cruïlla on hi ha semàfor.